Första inlägget, och lite om hur allting startade

Jag har alltid tecknat, ända sedan jag kunde hålla en penna. Att rita av saker, få fram formen och rörelsen i några linjer var lika enkelt som att gå, cykla eller prata. Att rita var liksom min grej. Efter grundskolan tog jag teckningskurser och gick ett år på konstskola, men kunde inte riktigt komma på vad jag skulle göra med detta. Vad skulle jag bli? Jag var inte medveten om så många olika möjligheter och att jobba med något konstnärligt verkade så diffust. Jag pluggade något helt annat på högskola i tre år och slank in på marknadsföring av en ödets nyck när jag började jobba. Under den här tiden kom tecknandet helt i skymundan och jag lyfte inte pennan mot pappret på flera år. I början var marknadsföringsjobbet spännande och intressant, men efter några år började jag känna att något saknades (tror det kallas passion och intresse), men jag stannade kvar, för det var ju något jag kunde och det var bekvämt, tryggt och enkelt. Efter några år till började längtan efter att göra något annat bli starkare och starkare. Det kändes som att jag hamnat på ett sidospår, fel väg. Men jag stannade kvar, för det var så svårt att se att jag kunde göra något annat. Och ekorrhjulet snurrade snabbare och snabbare.

Men längtan efter att få vara kreativ och skapa låg där och puttrade hela tiden. Jag började skriva, i romanform, gick kurser och kände hur gött det var att få skapa något eget. Så gick jag en helgkurs i mönsterkonstruktion, för det lät kul och en kompis som skulle gå inspirerade. Jag har alltid varit fascinerad av mönster, deras former och konstruktion, hur de upprepas, var de börjar och slutar. Hur motiven, sammansättningen och färgerna passar i skilda sammanhang. På kläder, väggar, kuddar, sängkläder, skor, muggar, vaser, bälten, papper, askar, lampor. Men jag kopplade aldrig att det var något man kunde ha som jobb. Under kursen var det som om något klickade till. Det var en slags uppenbarelse och ögonöppnare, att få se vad man kunde göra. Läraren, (designern och formgivaren Lotta Kühlhorn) och de andra kursdeltagarna inspirerade mig enomrt. Många jobbade som illustratörer och designers och jag började tänka: ”Hm, varför skulle inte jag kunna…” Jag började se mönster överallt (inte som Russel-Crowe-i-A Beautiful Mind-se-mönster), idéer till motiv poppade upp hela tiden. Det började klia i fingrarna att få vara kreativ och skapa något och satte igång och började designa egna mönster. Jag illustrerade och färglade för hand, skannade in och bearbetade i datorn. En passion var född.

Första mönstret jag skapade på kursen. Röda och orange liljor, som jag tecknade och färglade för hand och sedan kopierade och monterade till en upprepningsbar mönsterrapport. Sen var jag alltså hooked.

Första mönstret jag skapade på kursen. Röda och orange liljor, som jag tecknade och färglade för hand och sedan kopierade och monterade till en upprepningsbar mönsterrapport. Sen var jag alltså hooked.