Ett mönster med en spännande historia

Axel von Fersens tallrik. Bild av Lars Ekelund/Östgötlands museum.

Axel von Fersens tallrik. Bild av Lars Ekelund/Östgötlands museum.

Idéer till olika mönster kommer från alla möjliga håll, ibland av något så enkelt som en form, eller en färg eller föremål. Men ofta finns det en historia bakom, något som hänt, ett sammanhang eller en berättelse. För några år sedan såg jag en bild av en tallrik när jag gjorde research till en roman jag funderade på att skriva. Romanen blev aldrig av, men tallriken och berättelsen bakom den fastnade i minnet. Tallriken i fråga är från slutet av 1700-talet, är i rokokostil, dekorerad med blommor och blad i blekta röda och blå färger. Tallriken är sprucken och lagad, men fortfarande väldigt fin. 
 

Det sägs att den tillhörde Axel von Fersen, riksmarskalk och greve, tillika en dåtidens James Bond eller vilken superhjälte som helst. En av de mest kända historierna om honom är så klart den påstådda (och troliga) kärleksaffären med Frankrikes drottning Marie Antoinett, och Axels försök att rädda henne och kungafamiljen undan giljotinen.
Berättelsen bakom tallriken:
I början av 1800 talet var den politiska makten lite i gungning. Kungen Karl XIII var sjuklig och barnlös och därför ville man utse en tronarvinge innan han kolade vippen. Man utser den danske prinsen Kristian August som får byta namn till Karl August eftersom Kristian fortfarande klingar illa sedan Kristian Tyranns dagar. Men kronprinsen är inte heller hälsan själv och det går rykten om att drottningen försöker bli av med honom genom genom att förgifta honom, med hjälp av Sophie Piper, som är Axel von Fersens syster. Den 28 maj 1810 ramlar kronprinsen av hästen och blir medvetslös. Trots massage(!) och åderlåtning(!) dör prinsen (surprise). Obduktionen tyder på att det är slaganfall, inget om någon förgiftning nämns i obduktionsprotokollet. Meanwhile - i Stockholm pågår ryktesspridningen för fullt och när nyheten om prinsens dör får den ännu mer fart, av de olika politiska klubbarna som av någon anledning vill hitta en syndabock, och de närmaste till hands är Sophie Piper och hennes bröder von Fersen. Affischer om mordet sätts upp på nätterna överallt i stan, pamfletter med rykten och lögner om von Fersens delas ut och i tidningarna publiceras uppviglande dikter som i täckta ordalag uppmanar till hämnd och "rävjakt" på mördarna.
När kronprinsens begravningsprocession går genom Stockholm den 20 juni, är Axel von Fersen närvarande i sin vagn framför likvagnen (han är ju riksmarskalk så det är liksom hans plikt). Hela vägen från Liljeholmen in till kyrkan kantas vägen av spottloskor, glåpord och stenkastning. Till slut blir det så hätskt att man försöker rädda Axel och gömma undan honom i ett hus på vägen, men folket hittar honom och misshandlar honom till döds på Riddarhustorget.
Nu tillbaka till tillriken. Det sägs nämligen att även om Axel hade hört och var medveten om alla rykten och att han riskerade att bli utsatt för en mobb, så steg han lugnt upp tidigt på morgonen för begravningen, åt en lätt frukost, innan han åkte iväg för att göra de sista inspektionerna av processionsföljet på Långholmen. Jag undrar hur en mastig frukost såg ut på den tiden, med tanke på att man hävdar att han åt sin frukostdessert på nämnda tallrik.
Tallriken finns nu att beskåda på Löfstad slott, von Fersens slott, där det finns en hel utställning om honom. 

För ett år sedan ungefär dök tanken på tallriken upp igen och jag gjorde några skisser på liknande blommor och blad som fanns på tallriken, som jag nu har bearbetat och satt ihop till ett mönster. Mönstret har såklart fått namnet AXEL. Tragisk historia, men inspirerar till nya vackra och intressanta skapelser som jag hoppas i sin tur kan förgylla någons dag och inspirera vidare.
Jag har också gjort AXEL i alternativa färger och toner, du kan se alla varianter här >>.


Källor:
Axel von Fersen. Kvinnotjusare och herreman av Herman Lindqvist.

http://www.kulturarvostergotland.se/Article.aspx?m=1356659&a=1876742

Bärbel DresslerComment