I kuddfabriken

Symaskinens hydraulik dånar emellanåt och Faris syr koncentrerat söm efter söm medan jag lägger fram tyger och dragkedjor i olika mått. Radion skrålar på nedervåningen där man gör träskor, sandaler och tofflor. Jag är i Falkenberg, hos Dojjans Shoebusiness i några dagar för att få hjälp med att sy ihop nästan sextio kuddfodral med mitt mönster Adrian Paisley. Jag kan erkänna att jag testade att själv sy ett och förstod snabbt att det här inte är för någon amatör. Faris som jobbar med att sy väskor, förkläden och sandaler i skinn är skräddare från Syrien och har världens snits. Det som tog mig nästan fyra timmar syr han ihop på tjugo minuter. Det är rena serietillverkningen. Först syr han på dragkedjorna på alla tygbitar och jag tejpar fast etiketterna. Sedan byter vi moment, Faris syr ihop kuddsidorna och jag tar bort tejpen igen, klipper trådar ser till att allt ser snyggt och prydligt ut. Näst sista momentet är på en overlock-maskin, en speciell söm för att säkra alla tygkanter. Efter att varje fodral är färdigsytt klipper jag de sista trådarna och vränger. Och ler varje gång ett nytt kuddfodral från Bear Bell ser dagens ljus.

Ihopsydda och väntar på overlock-söm. 

Ihopsydda och väntar på overlock-söm. 

Faris hjälper mig att sy ihop nästan sextio kuddfodral. 

Faris hjälper mig att sy ihop nästan sextio kuddfodral. 

Färdiga kuddfodral i formatet 70x50 cm som kommer bli jättefina prydnadskuddar i soffan eller som gavelkuddar i sängen. 

Färdiga kuddfodral i formatet 70x50 cm som kommer bli jättefina prydnadskuddar i soffan eller som gavelkuddar i sängen.